DADA Turanj DADA Turanj
DADA Turanj
DADA Turanj
DADA Turanj
DADA Turanj
DADA Turanj

Kako do nas - Turanj
Turanj je turističko mjesto koje je šetnicom "Lungo mare" spojen sa središtem Sv. Filip i Jakova i pred kojim se u neposrednoj blizini proteže otok Babac.
Ime Turanj je dobiveno po ostacima srednjovjekovne fortifikacije. U centru mjesta se nalazi crkva posvećena Gospi od Karmela iz XV st. čiji se blagdan posebno slavi, pa je tako i tijekom turističke sezone uz pučke svečanosti taj dan i turanjska fešta koja privlači posjetitelje svojim tradicionalnim programom.DADA turanj DADA Turanj DADA Turanj DADA Turanj

Izvan mjesta u neposrednoj blizini obale nalazi se crkva Sv. Marije na lokalitetu Tukljača, a na otoku Babcu se nalazi crkva Sv. Andrije (XIII do XV st.). Iznad naselja na lokalitetu Crni krug, koji je danas i vidikovac na koji se može stići pješačko-biciklističkom stazom, nalazi se gradina iz željeznog doba, a interesantno je i arheološko područje Tukljača.

Turanj danas obiluje brojnim kvalitetnim privatnim sobama i apartmanima kao i velikim brojem manjih autokampova i dobrom ugostiteljskom ponudom koja će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Turanj je naseljen u antičko doba (rimski grobovi). Srednjovjekovno naselje stradalo je za turskih napada - sačuvani su ostaci tvrđave (s kulama). Župna crkva, više puta pregrađivana, spominje se od XV. st. Na nadvratniku srednjovjekovne crkvice na lokalitetu Tukljača spominje se pleme Mogorovića; u crkvici glagoljska nadgrobna ploča iz XV. st.

 
DADA Turanj
   

DADA Turanj
Turanj
DADA Turanj

Copyright © 2011 - DADA Turanj